Vodafone a holdon

forrás: Prím Online, 2018. február 28. 08:11

A berlini székhelyű PRScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik az első magánúton finanszírozott holdra szállás megvalósításán.

A ’Küldetés a holdra’ misszióhoz a Vodafone Németország a Nokiát választotta partneréül az egy csomag kristálycukornál is kisebb súlyú, űrszabványoknak megfelelő hálózat fejlesztéséhez. A Vodafone 4G hálózatának köszönhetően első alkalommal lehetővé válik HD videófelvétel élő közvetítése a Hold felszínéről, globális nézőközönség számára. 

 

A Holdon jövőre elérhetővé válik a 4G hálózat, 50 évvel azután, hogy a NASA űrhajósai a felszínére léptek. A Vodafone célja a 4G hálózat Holdon történő kialakításával a PTScientist küldetésének támogatása 2019-ben, amelyhez a Nokiát választotta technológiai partneréül.   

 

A berlini székhelyű PTScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik az első magánúton finanszírozott holdra szállás megvalósításán. A ‘Küldetés a Holdra’ a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralból, egy SpaceX Falcon 9 rakétán. 

 

 

A Vodafone szakembereinek segítségével valósul meg a Hold első 4G hálózata, amelyen két Audi Lunar Quattro holdjárót csatlakozik az Autonóm Landolási és Navigációs Modulon (Autonomous Landing and Navigation Module - ALINA) található bázisállomáshoz. A Nokia Bell Labs közreműködésével a Nokia egy űrszabványoknak megfelelő Ultra Compact Network elnevezésű hálózatot hoz létre, amely egy kilónál is könnyebb súlyával a valaha fejlesztett legkönnyebb hálózat lesz.

 

A 4G hálózat segítségével az Audi Lunar Quattro holdjárók kommunikálni képesek, valamint tudományos adatokat és HD videófelvételeket tudnak küldeni, miközben óvatosan megközelítik és átvizsgálják a NASA Apollo 17-es holdjáróját, amelyet a legutóbb Holdra lépő űrhajósok (Eugene Cernan parancsnok és Harrison Schmitt) használtak, amikor 1972 decemberében bejárták a Taurus-Littrow völgyet. 

 

A Vodafone által végzett tesztek azt jelzik, hogy a bázisállomás a 1800 MHz-es frekvenciatartományban a várakozások szerint képes lesz 4G hálózaton közvetíteni, és a történelem első élő HD videóját visszaküldeni a Hold felszínéről, amelyet a globális nézőközönség a PTScientist berlini irányító központ szerveréhez kapcsolódó ‘mélyűri’ (deep space) linken keresztül tekinthet meg.

 

A 4G hálózat energiahatékonysága az analóg rádióénál sokkal magasabb, ami kritikus fontosságú a ‘Küldetés a Holdra’ számára, és az első lépést jelenti abban a folyamatban, amelynek célja a kommunikációs infrastruktúra kiépítése a jövőbeli küldetések számára. 

 

 

A Vodafone Németország vezérigazgatója, Dr Hannes Ametsreiter így fogalmazott: „Ez a projekt radikálisan innovatív megközelítést alkalmaz a mobilhálózati struktúra fejlesztésében. Ezenfelül kiváló példa arra, amikor egy független, sokféle készséget felölelő csapat történelmi jelentőségű célt valósít meg bátorságára, úttörő szellemiségére és kreativitására támaszkodva." 

 

Robert Böhme, a PTScientists vezérigazgatója és alapítója így nyilatkozott: „Egy kritikus fontosságú első lépésnek lehetünk tanúi a naprendszer fenntartható felfedezésében. Ahhoz, hogy az emberiség ki tudjon lépni Föld nevű bölcsőjéből, saját bolygónkon túl is ki kell építenünk infrastruktúrát. A ‘Küldetés a Holdra’ keretében a Hold saját kommunikációs rendszerének első elemeit hozzuk létre és teszteljük. A legnagyszerűbb ebben az LTE megoldásban az, hogy rengeteg energiát takarít meg, és minél kevesebb energiát használunk fel adatküldéshez, annál több marad a tudomány számára!"

 

Marcus Weldon, a Nokia műszaki vezetője és a Bell Labs elnöke a következőket mondta: „Nagyon örülünk, hogy a Vodafone bennünket választott technológiai partneréül. Ez a fontos küldetés többek között új, az űrszabványoknak is megfelelő technológiákat támogat, amelyek célja jövőbeli adatátvitelhez, feldolgozáshoz és tároláshoz használt hálózatok kialakítása, valamint hozzájárulás a holdkutatással foglalkozó tudományos, ipari és oktatási intézmények számára szükséges kommunikációs infrastruktúra továbbfejlesztéséhez. Ezek a célok várhatóan jelentős hatással lesznek mind a számos érintett, mind pedig általánosságban az emberiség számára, ezért a következő hónapokban várakozással nézünk a Vodafone-nal és más partnereinkkel való szoros együttműködés elébe a 2019. évi startot megelőzően."

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38