VR-filmekkel jön a 16. Verzió Filmfesztivál

forrás: Prím Online, 2019. november 4. 13:36

A Verzió Filmfesztivál idén novemberben 16. alkalommal hozza el Budapestre és 5 vidéki városba a legkiválóbb emberi jogi témájú dokumentumfilmeket, és Magyarországon elsőként VR-filmes válogatással várja a nézőket november 13. és 16. között.

November 12-én indul az egyetlen hazai emberi jogi tematikájú dokumentumfilmes fesztivál, melyet idén 16. alkalommal rendeznek meg. Az elsőként a Verzió Filmfesztiválon látható Vektor VR-szekciónak a Trafó Kortárs Művészetek Háza biztosít helyszínt november 13. és 16. között. A bemutatott művek között vannak 360 fokos dokumentumfilmek, művészi VR-élmények és immerzív újságírói projektek is. A VR projekteket angol nyelven, illetve eredeti nyelven angol felirattal vetítik. 

 

A Virtuális Valóság egyedülálló és érzékletes utakon von be minket különböző szereplők és történetek világába. A történet középpontjába kerülve annak aktív résztvevőjévé válunk a megszokott passzív megfigyelés helyett. A Vektor szekció válogatásán keresztül megismerhetjük, hogy az alkotók miként használják a médiumot és nyitnak új lehetőségeket a minket körülvevő világ megismeréséhez.

 

Mika Johnson Metamorphosis VR (Átváltozás VR) című alkotása Kafka klasszikus művének világába vezet be, a nézőnek egy új megközelítést ajánlva fel adaptációról, környezetről és lehetőségekről. A -22.7°C című VR filmben Grönland tájait fedezhetjük fel Jan Kounen rendező és a zenei producer, Molécule vezetésével. A litván Code of Freedom 1991 (A szabadság kódja: 1991) egy forradalom helyszínére viszi el a nézőt, ahol újságíróként azzal az etikai kérdéssel szembesülünk, hogy megfigyelők maradjunk-e vagy cselekvőkként lépjünk be az események láncolatába.

 

 

 

A Home After War (Otthon a háború után) a helyhez és a térhez való másfajta megközelítést kínál. Az immerzív újságírói alkotás egy feldúlt családi otthonba vezet be minket, miközben megismertet lakói tragikus élettörténetével. A Holy City VR (Szent város VR) című alkotásban Jeruzsálem városát fedezhetjük fel játékosan, bepillanthatunk a vallási rituálékba, és elcsodálkozhatunk a város kulturális sokszínűségén. 

 

A Whispers (Suttogások) című VR-műben a természetesség és a tervezettség, a misztérium és a realitás ötvöződnek egy gyógyító szent hatalmának megtapasztalása révén. A Lake Baikal (Bajkál-tó) csodálatos tájakra repít minket, ahol az emberek szellemi hagyományaikat követve élnek a Földön található legmélyebb tó közelében. The Real Thing (Igazi másolat) Kína „utánzatvárosainak” mindennapjait mutatja be, amelyek híres városok ikonikus épületeit imitálva épültek fel.

 

Az Uncapitals: Pomors in 360 (Vorzogori körpanoráma) című műben személyes perspektívából vehetünk szemügyre egy időtlen helyet, miközben megismerjük azt a lelkesedést és elhivatottságot, amellyel hétköznapi emberek a kulturális örökség fennmaradása felé fordulnak.

 

 

 

A kilenc filmből álló válogatás részletes programja ITT érhető el. 

 

A programot VR alkotókkal és immerzív médiaszakértőkkel szervezett beszélgetések egészítik ki. A VR Talks sorozatban téma lesz a VR és a valóság dokumentálásának kortárs problematikája, a virtuális és valódi erőszak, a női VR alkotók jelenléte, a VR színházi alkalmazása. A részletes program napi bontása ITT érhető el.

 

A Vektor VR kiemelt támogatója a budapesti PlayVR szórakoztatóközpont.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36