Négy tanács az áramkimaradások és a túlfeszültségek kiküszöbölésére

forrás: Prím Online, 2023. október 16. 14:31

Számos felmérés bizonyítja, hogy mára minden eddiginél népszerűbbé váltak a videojátékok. Amíg 2020-ban 2,69 milliárd gamer volt a világon, addig ez a szám az idei év végére várhatóan több mint hárommilliárdra emelkedik, a videojáték-ipar értéke pedig 2026-ra várhatóan meghaladja a 323 milliárd eurót. Éppen ezért a számítógépes- és videójátékok szempontjából is rendkívül fontos a berendezések és rendszerek megfelelő védelme, hogy semmi se szakítsa meg a játékot. Az Eaton Magyarország szakértője összegyűjtötte a négy legfontosabb tanácsot, amit érdemes megfogadni a zavartalan játékélmény biztosításáért.

Bár a videojáték-piac legnagyobb részét manapság már a mobileszközök teszik ki, továbbra is sokan futtatnak játékalkalmazásokat számítógépeken és játékkonzolokon. Ezeknek az együttes részesedése a globális játékiparban 2015 és 2022 között 5,8 százalékkal nőtt az átlagos éves növekedési ütemet tekintve. Az emelkedés nagy része az egyre népszerűbb e-sport jelenségnek tulajdonítható, amelyben a játékosok az akár 910 millió dolláros nyereményalapból való részesedésért versenyeznek. Az Egyesült Királyság kormánya például eddig már 1 millió fontot fektetett a Brit Esports Szövetségbe. Az új sport- és iparág annyira népszerű, hogy értéke 2026-ra várhatóan eléri a 2,4 milliárd dollárt.

 

Az e-sport és általában a gaming tartós sikere azonban nagymértékben függ a folyamatos rendelkezésre állástól. Az áramellátásban bekövetkező – akár néhány perces, akár több órás – fennakadások miatti kimaradás jelentős hatással lehet a játékélményre. Az áramkimaradások következtében nemcsak a konzolok, számítógépek és monitorok állnak le, hanem a WiFi hálózatok is lekapcsolódhatnak. Ez pedig végzetes lehet a legtöbb mai játék – és nem utolsósorban az e-sport – esetében. 

 

„Sajnos egyre nagyobb az esélye az áramkimaradásoknak. Az energia iránti kereslet folyamatosan nő, és az energetikai átállás is tovább bonyolítja a helyzetet. A nagy gáz-, szén- és atomerőművekről át kell térnünk megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára, azonban ezek kapacitása még nem biztos, hogy elégséges a hagyományos energiaforrások kiváltására. Emellett a túlfeszültségek szintén okozhatnak energiaellátási zavarokat és bizonyos esetekben tönkre is tehetik az elektromos berendezéseket – függetlenül attól, hogy villámcsapás, hibás kábelezés vagy az áramkör túlterhelése okozta azt” – mondta Farkas Gábor, az Eaton Magyarország munkatársa.

 

 

Négy hasznos tanács, amit érdemes megfontolni a folyamatos játékélmény biztosításáért:

 

1. A berendezés és a hálózati kapcsolat védelme

Annak érdekében, hogy a játékhardverek folyamatosan kapcsolódjanak a hálózathoz, gamerként is érdemes lehet beruházni egy szünetmentes tápegységbe (UPS), túlfeszültség-védelembe, valamint a megfelelő kábelekbe és adapterekbe. Ezek az eszközök megvédik az áramkimaradások és feszültségingadozások hatásaitól a teljes gamingfelszerelést. Áramkimaradás esetén például az UPS hálózatról akkumulátoros működésre vált át, így valamennyi elektronikus eszköz hálózati csatlakozása biztosított néhány percig. A tapasztalatok szerint ennyi idő elég arra, hogy elmentsék a játékmenetet a hálózati ellátás helyreállásáig. Ha pedig az áramkimaradás ennél hosszabb ideig tart, az UPS biztosítja a játékhardverek kíméletes leállítását a kritikus adatok elvesztése nélkül.

 

A UPS-ek különböző típusokban és műszaki jellemzőkkel kaphatók. Mindegyiket úgy tervezték, hogy kiváló minőségű, megbízható tartalék áramot biztosítsanak, függetlenül a játékhoz szükséges berendezéstől és az energiafelhasználástól. Van köztük olyan, amelyik asztali számítógépek, konzolok és egyéb elektronikus háztartási eszközök számára biztosít megfizethető tápellátás- és túlfeszültségvédelmet, míg más típusok a kapcsolók, routerek és modemek számára nyújtanak fejlettebb védelmet. A legkomolyabb játékosok számára pedig léteznek olyan UPS-megoldások is, amelyeket kifejezetten olyan nagy teljesítményű számítógépek védelmére fejlesztettek ki.

 

2. Túlfeszültségvédelem

Az áramkimaradások kockázatának csökkentése érdekében a túlfeszültségvédők óvják az elektromos berendezéseket a túlfeszültség és a feszültséglökések ellen. A közvetlenül vagy kábelen keresztül a fali csatlakozókba csatlakoztatva ezek a kis eszközök általában fémoxid-varisztorokat (MOV) használnak a felesleges váltakozóáramú feszültség elnyelésére, hogy kizárólag elfogadható feszültségszinteket engedjenek a táplált eszközökhöz. Az érzékeny elektronikus áramköröket és memóriafunkciókat tartalmazó berendezések különösen érzékenyek a túlfeszültségre, ezért a személyi számítógépek, konzolok és a kapcsolódó perifériák, például monitorok és routerek esetében elengedhetetlen a megfelelő védelem.

 

3. Mindig maradj kapcsolatban!

A játékélmény végső soron attól függ, hogy a játékrendszerek és tartozékok a lehető leggyorsabban csatlakoztathatók és működőképesek maradnak-e. Ezért létfontosságúak a lehető legjobb játékélmény biztosításához a megbízható csatlakozási megoldások – mint például az USB, HDMI, A/V és egyéb kábelek – amelyek megfelelnek a legújabb technológiai szabványoknak.

 

4. A kockázatok minimálisra csökkentése

„A videojátékok csak most kezdenek egyre népszerűbbé válni. Ahogy a videojátékok egyre kifinomultabbá és az egyre gyorsabb szélessávú sebességek miatt egyre versenyképesebbé válnak, a hálózati kapcsolat fenntartása soha nem volt még ilyen fontos. Képzeljünk csak el egy eSport-játékost, aki sokéves gyakorlás után eljutott a döntőbe. Már csak az utolsó ellenfelet kell kiejtenie, és övé a győzelem. Egy áramszünet ebben a helyzetben a rendszer lefagyását és a WiFi-kapcsolat megszakadását okozná, és a rengeteg befektetett munka mind kárba veszne” – mondta Farkas Gábor, az Eaton szakértője.

 

A megfelelő védelembe való befektetés minimálisra csökkentheti a kockázatokat és megvédheti a játékberendezéseket az áramkimaradások, illetve a túlfeszültségek hatásaitól. Mivel az áramkimaradások kockázata egyre nő, egy ilyen beruházás valóban megmentheti mindenki játékát.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38