Olasz (startup) renaissance

Magyarország mellett más európai államok is reménykednek abban, hogy startup-paradicsommá válnak, ilyen például Olaszország is, ahol - Yahoo technológiai rovatának friss beszámolója szerint - a Cisco, és az Apple is olyan beruházásokba kezdett Itáliában, amelyek révén újjászülethet az olasz startup ökoszisztéma.

Az első lökést januárban a Cisco adta meg, amely az oktatásügyi minisztériummal (Olaszországban ez felügyeli az egyetemeket és a kutatást is) írt alá megállapodást arról, hogy tréninget biztosít a tanároknak és a diákoknak. Az Invitalia Ventures-szel közösen a Cisco befektetési programot is indít a legígéretesebb olasz technológiai startup-ok számára.

Gyakorlatilag ezzel egyidőben az Apple bejelentette, hogy Nápolyban megnyitja első európai alkalmazás-fejlesztő központját. Az iOS App Development Centre támogatja az oktatást is, és partnercégekkel országszerte tréningeket szervez, hogy lehetőséget teremtsen a diákok számára a fejlesztői közösséghez való csatlakozásra.

Az Apple beruházása azért is nagy szó, mert Olaszország az egyik leglassabban fejlődő ország az Európai Unióban, a fiatalok 45 százaléka pedig nem talál munkalehetőséget. A döntést némi alku előzte meg: az olasz kormány jelentős adóengedményeket tett: az Il Fatto Quotidiano újság értesülése szerint beleegyezett abba, hogy 800 milliós adóhátraléka helyett az Apple-nek mindössze 318 millió dollárt kelljen megfizetnie.

 

Az amerikai cégek üzleti megfontolásai közé tartozik az is, hogy az átlagos fejlesztői fizetések itt harmadannyiak, mit mondjuk az Egyesült Királyságban.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció