Megéri munkahelyi egészségprogramra költeni? Mennyit nyerhet ezzel egy vállalat?

A munkahelyi egészségügyi problémákra Magyarországon sok esetben  a kötelező foglalkozás-egészségügyi ellátás a válasz. Ez gyakorlatilag a jogszabályban előírt üzemorvosi vizsgálatokat jelenti. Ugyanakkor egyre több cég igyekszik ennél többet nyújtani a munkavállalóknak sportnapok, ergonómiai fejlesztések, szűrések formájában. Ezek ugyan kevésbé költséges megoldások, mint egy vállalati egészségprogram elindítása és fenntartása, ám pozitív hatásuk és hasznuk is jóval szerényebb.

Globális trend, hogy növekszik a vállalati egészségprogramok népszerűsége, és ma már itthon is egyre több munkáltató vág bele ilyenek elindításába. De valós választási lehetőséget kínálnak ezek az egészségprogramok? És ami ennél is fontosabb: milyen megtérüléssel számolhat egy cég, ha bevezeti valamelyiket? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr. Fügedi Gergely, a Fitpuli operatív igazgatójának segítségével. 

Pénz beszél: a vállalati egészségprogramok megtérülése számokban

A megfelelően megtervezett, tudományos eredményeken alapuló, kellő ideig fenntartott egészségprogramok megtérülése az eddigi tapasztalatok és kutatások alapján egyértelmű. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Brit Szívgyógyászati Társaság és a Rand Corporation egymástól függetlenül lefolytatott kutatásai szerint például minden befektetett dollár (vagy font) minimum 1,5 dollárt (fontot) fialt - de ez a szám akár 4,2-ig növekedhet. 

Ezzel összhangban van a WHO egyik tanulmányának eredménye, amely szerint a hatékony egészségprogramok révén 27%-kal mérsékelhető a betegség következtében fellépő hiányzások száma. Mindez pedig 5-11%-kal is növelheti a termelékenységet egy, a Management Science című tudományos folyóiratban publikált 2018-as tanulmány szerint. 

Meggyőző Ron Goetzel és munkatársainak 2016-os kutatása is, amelyben magas egészségkultúrájú vállalatok növekedési adatait hasonlították össze az S&P 500 tőzsdeindexben szereplő vállalatok növekedésével. (Ez utóbbi az amerikai részvénypiac 500 vezető nagyvállalatának részvényeit tartalmazza.) Az eredmények alapján 2000 és 2014 között az egészségtudatos vállalatok növekedése 3:1 arányban haladta meg az 500 vezető nagyvállalat bővülését. Jessica Grossmeier és munkatársai is elvégezték az összehasonlítást 2009 és 2015 között. Ők arra jutottak, hogy a hatékony egészségprogramokat működtető vállalatok 147%-kal körözték le a legjelentősebb amerikai cégeket. 

Az egészségprogramok azonban nem csak a cégeknek, a dolgozóknak is hasznosak. Az egészségprogramokat bevezető cégek munkavállalói között ugyanis drasztikusan csökkent a krónikus betegségek előfordulása. Ezt az egyesült államokbeli munkaadókat tömörítő National Business Group on Health 2014-es felmérése is megerősíti. 

A kutatás szerint a magas színvonalú egészségprogramot működtető vállalatok munkavállalói között:

  • 25%-kal csökkent a túlsúlyosok,
  • szintén 25%-kal a magas vérnyomással élők, 
  • 50%-kal a magas vércukorszintű, illetve cukorbetegek aránya,
  • és a programokban részt vevő dolgozók 1 nappal kevesebbet töltöttek nem tervezett betegszabadságon.

Fitpuli: egy világszínvonalú egészségprogram, a hazai cégekre és dolgozókra szabva

Ma már Magyarországon is egyre több az olyan vállalat, amely a kötelező üzemorvosi vizsgálatok mellett többet is szeretne tenni dolgozói egészségéért. Számukra kínál praktikus és könnyen bevezethető megoldást a Fitpuli. Ez pedig egy olyan vállalati egészségprogram, amely összekapcsolja az üzemorvosi vizsgálatokat a vállalati, digitális egészségprogramba integrálja. Ez a kombinált, intelligens munkahelyi egészségprogram-szolgáltatás a nemzetközi és a hazai piacon is egyedülálló.

A Fitpuli további sajátossága, hogy egészségprogramjának kialakítása az életmódorvostan és a legújabb tudományos kutatások alapján történt – ebben szintén páratlan a vállalati egészségprogramok piacán. De mit is jelent ez?

Az életmódorvoslás az orovostudomány viszonylag új területe, melynek alaptézise, hogy a fejlett világ lakosságának fő egészségügyi problémáját az egészségtelen életmódból fakadó krónikus betegségek jelentik. Ezért ez a diszciplína a modern orvostudomány kutatási eredményein alapuló megelőzésre és gyógyításra összpontosít. Beleértve az olyan szokások bevezetését, amelyek összhangban vannak az egészséges életmóddal - és amelyek révén elkerülhetőek a leggyakoribb és legártalmasabb krónikus betegségek.

A Fitpuli lehetőséget ad:

  • a betegség miatt kieső munkanapok csökkentésére,
  • a nagyobb termelékenységre, 
  • a táppénzkiadások mérséklésére,
  • a dolgozói elégedettség növelésére,
  • és a bevezetésébe, működtetésébe fektetett források számszerűsíthető megtérülésére. 

Lényeges ugyanakkor hozzátenni, hogy a megtérüléssel kapcsolatos várakozások akkor reálisak, ha egy egészségprogram valóban tudományos tényeken, kutatási eredményeken alapszik. Amennyiben egy vállalati egészségprogram - mint ahogyan a Fitpuli is - ilyen, a megtérülés további feltétele, hogy a munkáltató hosszabb távra, minimum 3-6 évre biztosítsa a program működését.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció