A végtelen tanterem: online tanulás mindenkinek

Az élethosszig tartó tanulás ma már nemcsak a munkaerőpiacon lehet alapfeltétel, de a szabadidő tartalmas eltöltésére is jó opció lehet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összeszedett egy csokorral az interneten ingyen elérhető képzési lehetőségekből a nyelvóráktól a kutyatartás-kurzusig. Mert tanulni sosem késő. 

A világ egyre gyorsabban változik. Ahhoz, hogy ennek mi is a haszonélvezői legyünk, érdemes képben lennünk az újdonságokkal. Képzésekre, tanfolyamokra járni azonban anyagilag és időben is megterhelő. Az online tananyagokhoz viszont bármikor hozzáférhetünk, sokszor ingyen. Csak tudnunk kell, mit keressünk. 

 

Munkaerőpiaci esélyek növelése: angol, német és Excel

Egyre több munkahelyen a felvétel feltételeként a nyelvtudást és az irodai programok ismeretét szabják mg. Ha jobb állást szeretnénk, hasznunkra válhat, ha gyarapítjuk az idegennyelvi és számítástechnikai készségeinket. A nyelvtanulási lehetőségek közül talán a Duolingo nyelvoktató alkalmazást ismerik a legtöbben. Ezzel idegen nyelveket tanulhatunk egy mesterséges intelligencián alapuló program segítségével. A szoftver felméri aktuális nyelvtudásunkat és ahhoz kínál újabb és újabb leckéket, gyakorlatokat. 

 

Ha az alapok megvannak és haladó szinten szeretnénk gyakorolni – például – angoltudásunkat, a BBC nyelvoktató podcastjai közül könnyen megtalálhatjuk a nekünk szólót, ha pedig németül tanulnánk, a Deutsche Welle ingyenes videókurzusain a kezdőtől a felsőfokig bárki találhat magának vicces, rövid videókon alapuló tananyagot. 

 

A legtöbb irodai alkalmazottnak talán az Excellel gyűlik meg a baja. Ebben néhány cég ingyenes videós tanfolyama is a segítségünkre lehet: a Masterfield és az ExcelTitkok is díjmentesen kínálja a legfontosabb tudnivalókat a táblázatkezelő programról. 

 

pexels.com

 

Tudás a mindennapokra: magaságyás, madárdalok, kutyák

Jóval többen szeretnének szép kertet, mint ahányan értenek hozzá. Szerencsére kertészeti oktatótananyagból is nagy a kínálat. A legtöbben talán Borbás Marcsi videósorozatát ismerik: a Kertem az Egy.hu portálon fut. Aki szeret a szabadban sétálni, biztosan rácsodálkozott már egy-egy virágra, bokorra vagy fafajtára, és azt kívánta, bárcsak tudná, mi a neve. Ebben segít a  PlantNet Növényhatározó alkalmazás, amellyel elég egy fényképet készítenünk a növény leveléről vagy virágáról, hogy a rendszer beazonosítsa azt. 

 

Talán furcsának tűnik, de hasznos tudást adhat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutyatartó-tanfolyama is. A Gazdijogsi online elvégezhető modulokban kalauzol végig a kutyaválasztástól a legfontosabb állategészségügyi kérdésekig mindenen, amit érdemes tudnunk, mielőtt hazavisszük az új kedvencet.

 

Kultúra, művészet: galériák, múzeumok és tárlatvezetések a karosszékből

Ha művészeti ismereteinket szeretnénk fejleszteni, szintén egy kattintásnyira vagyunk a tudás kimeríthetetlen forrásától. Budai Rita művészettörténész 10-20 perces videósorozata, az „Ugorj a képbe” gyorsan a kedvencévé válhat azoknak, akik értő szemmel szeretnék nézni a festményeket. Csatornáján eddig több mint hetven ismert művet elemez szórakoztató, közérthető formában. 

 

A múzeumok és képtárak rajongóinak ajánljuk a Google művészeti és kulturális intézetének oldalát vagy alkalmazását. A techcég óriási adatbázist épít a világ múzeumainak tárlataiból, az intézet oldalán vagy appjában pedig nagy felbontásban nézhetjük meg a művészettörténet klasszikusait. Az oldal alapértelmezetten angol nyelvű, de a címlap alján levő fordítás-gombbal átállíthatjuk magyarra.

 

Ez a rövid kedvcsináló írás csupán azt szerette volna bemutatni, hogy szinte bármiről elérhető használható tananyag a világhálón, ha tudatosan keressük és nem engedjük, hogy az internet tartalom-túlkínálata elsodorjon bennünket. A legfontosabb: mi használjuk az internetet, ne a net használjon minket. A tudatos digitális mindennapokhoz további hasznos ötleteket, olvasnivalót találhatunk az NMHH netrefel.hu oldalán.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció