A kereskedelmi bankok nem felelnek meg saját elvárásaiknak

Tíz kereskedelmi bankból csaknem nyolc hasonló stratégiát követ, képességeiket kizárólag a versenyelőny megszerzésére összpontosítva – állítja egy új globális tanulmány. A bankok nem rendelkeznek ambíciózus célokkal arra vonatkozóan, hogyan lehelljenek életet stratégiáikba az ügyfél-igények magas szintű ismerete segítségével. Ezzel egyidőben megfigyelhető, hogy a megoldás részeként elmozdulnak a szabványos platformok és a szolgáltatás-orientált architektúra irányába, állítja az Európai Pénzügyi Menedzsment és Marketing Szövetség (European Financial Management & Marketing Association, EFMA) és az SAP AG (NYSE: SAP) közös, “Global Retail Banking Benchmark” címet viselő tanulmánya.
A 44 országban, 180 bank 366 bankárának megkérdezésével készített tanulmány szerint a kereskedelmi bankok sikerének egyik kulcsa a versenytársaknál gyorsabb fejlődés mind az üzleti intelligencia, mind pedig az üzleti agilitás tekintetében, amelyet elősegít a rugalmas és skálázható IT rendszerek magasabb szintű alkalmazása. Az immár negyedik éve elvégzett kutatást az EFMA nemrégiben Lisszabonban, Portugáliában tartott konferenciáján ismertették.

“A bankok tudatában vannak annak, hogy közelebbről meg kell vizsgálniuk: miért nem teljesítették a korábbi tanulmányokban megfogalmazott elvárásokat” – mondta el Patrick Desmarčs, az EFMA főtitkára. “Tíz bankból nyolc követi az ügyfelek igényeinek ismerete által diktált stratégiát. Ennek megfelelően a versenyelőny abból származik majd, hogyan lesznek képesek magukévá tenni az ügyfelekkel kapcsolatban álló informatikai rendszerek fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket. Évente elvégzett kutatásaink egészséges, határokon átnyúló vitát gerjesztenek az iparágban, és egyértelműen látható, hogyan nő a tanulmány hatása évről évre” – tette hozzá.

A kutatás eredménye szerint a bankok vezetői továbbra is az ügyfelekről, ügyfél-szegmensekről szóló információk összegyűjtésében, elemzésében és visszakeresésében érdekeltek. Mindazonáltal a korábbi tanulmányok eredményeivel ellentétben a bankok még mindig nem érték el az a helyzetet, ahová korábbi terveik szerint mostanra el kellett volna jutniuk:

ˇ    2003-as megkérdezésükkor a kereskedelmi bankok 57%-a azt tervezte, hogy 2007-ben rendszeresen és konzisztensen elemezni fogják az ügyfél-adatokat; ezzel szemben mindössze 20%-uk teszi most ezt;
ˇ    A jelenlegi tanulmány kimutatta, hogy a bankoknak csupán 14%-a állítja, hogy kihasználják az ügyfél-szegmentációs stratégiákat, szemben a 2004-es 7%-kal.
Az üzleti intelligencia-kezdeményezéseket aláhúzandó, a vizsgált bankok többsége továbbra is használni fog mind házon belüli, mind pedig szabványos szoftvereket, mutatta ki a mostani tanulmány. Ezzel szemben az elkövetkezendő 3 évben várhatóan 11%-ról 27%-ra nő azon bankok aránya, amelyek elsősorban szabványos szoftvereket használnak majd. A kutatás az alábbi eredményeket hozta:
ˇ    A 2004-es 36%-kal szemben ma a bankok 46%-a látja úgy, hogy IT infrastruktúrájuk stratégiai hátrányt jelent;
ˇ    A tanulmány első évében szinte minden bank arra számított, hogy a front-office eszközök tekintetében valamiféle automatizációt fog bevezetni. Ezzel szemben most csupán a bankok 60%-a számolt be előrelépésről a részleges automatizálás tekintetében. A fennmaradó hányad rendszertelen, vagy egyáltalán semmiféle automatizációról nem számolt be.
ˇ    A bankoknak csaknem 80%-a lát elmozdulás a szabványos platformok irányába. Az elmozdulást a szolgáltatás-orientált architektúra fejlődése és a növekvő szabályozás serkenti.

„A tanulmányok értékes betekintést nyújtanak a bankszektor egyre változó igényeibe, valamint az EFMA-val meglévő átfogó együttműködésünkkel együtt megerősítik az SAP egyre növekvő vezető szerepét és iparági szakértelmét, amely egyértelműen segíti az SAP-t abban, hogy iparág-specifikus megoldásokat nyújtson bankok és pénzügyi intézmények számára a világ minden táján” – nyilatkozta Thomas Balgheim, az SAP globális banki üzletágának vezetője. „A tanulmány eredményei és az ügyfelekkel folytatott folyamatos párbeszéd egyértelműen jelzi, hogy a bankoknak üzleti modell innovációra van szükségük, és megmutatja az infrastrukturális fejlesztések értékét is. Ügyfeleink számára ezeket az igényeket a vállalati SOA segítségével elégítjük ki, mellyel a bankok megkülönböztető versenyelőnyt nyújtó és üzleti növekedést serkentő üzleti folyamat-platformokat építhetnek fel.” – tette hozzá.

Az SAP és az EFMA számos tanulmány elkészítésében működött együtt, melyek közül az elsőt 2003-ban jelentette meg. Emellett 2005-ben az EFMA és az SAP számos közös road show-t rendezett Európában, a Közel-Keleten és Afrikában azért, hogy megtárgyalják kereskedelmi pénzügyi szolgáltatások területén az ügyfeleket, értékesítési csatornákat, termékeket és teljesítményt érintő legsürgetőbb problémákat, kihívásokat.

A világszerte 60 országban több, mint 600 ügyfél által használt SAP for Banking portfolió integrált eszközöket és automatizált folyamatokat kínál, amelyek segítségével a banki környezet minden aspektusa kezelhető – a nagy mennyiségű tranzakcionális banki folyamatoktól az ügyfél-kapcsolat menedzsmenten át a pénzügyi könyvelésig, költség-kontrollingig és a nyereségesség-és kockázat-elemzésig. (további információ: www.sap.com/banking)
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció