Jövőre már bankkártyával is fizethetünk adót az APEH-hivatalokban

Az Országgyűlés elfogadta Pettkó András képviselő (MDF) önálló indítványát, így végre bankkártyával, egyéb elektronikus úton is kiegyenlíthető lesz az APEH-hivatalokban a befizetendő adó.

A jelenlegi, középkort idéző rendszerben olyan egyszerűnek tűnő ügyek elintézése is, mint a nullás bevallás vagy az adótartozás kiegyenlítése, hosszú órás sorban állásokat és hivatali körutakat tesznek szükségessé. Ma még, miután az adófizető az APEH kirendeltségen való várakozás után kézbe veszi a nevére kiállított sárga csekket, sorban áll egy postahivatalban, majd a befizetést igazoló bizonylattal visszatér az adóhivatalba, és újra vár a sorára.

Pettkó András javaslatának értelmében azonban 2008 januárjától mindezt egyszerűen és gyorsan el lehet majd intézni az APEH-kirendeltségeken telepítendő bankkártya-leolvasó terminálok, egyéb elektronikus út segítségével.

Pettkó András először 2003-ban vetette fel javaslatát az adófizetők érdekében, melyet akkor Veres János, 2005-ben pedig a kormány és az adóreform-bizottság is támogatandónak talált. A képviselő önálló indítványát akkor mégis leszavazta a parlament.

Az Országgyűlés mai döntésével végre az APEH-irodákba is begyűrűznek az információs társadalom vívmányai, és az adóhivatalok megkezdik a felzárkózást a digitalizált, elektronikus világhoz. Pettkó András mindezt azonban csupán az első, bár jelentős lépésnek tartja. Az MDF célja, hogy megvalósuljon az elektronikus közigazgatás az APEH hivatalokban, és az állampolgárok otthonukból, sorban állás nélkül, pár kattintással intézhessék adóügyeiket.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció