Magyar helyesírás szabálytalanul

Az Akadémiai Kiadó hozzájárulása nélkül tette közzé egy harmadik fél a helyesírási példatár és szabálygyŇĪjtemény teljes tartalmát az internetes oldalán, szolgáltatása nem jogszerŇĪ - tájékoztatta közleményben a kiadó az MTI-t.

A magyar helyesírás szabályai címŇĪ mŇĪvet - a Magyar Tudományos Akadémia magyar helyesírási szabályzatát és szótárát - 1832 óta folyamatosan az Akadémiai Kiadó adja ki mint az MTA kiadója és a kiadási jogok tulajdonosa. Az Akadémiai Kiadó megteszi a jogsértés megszüntetése érdekében a szükséges intézkedéseket - áll a közleményben.

 Radván Sándor, a Sprinter Kiadói Csoport vezetŇĎje az MTI-nek elmondta: meggyŇĎzŇĎdése szerint nem követtek el jogsértést, mert a www.magyarhelyesiras.hu-n olvasható anyagot az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) honlapjáról vették le, ahonnan azt "mindenki ingyenesen letöltheti". Ráadásul ez még csak egy "tesztverzió" - tette hozzá Radván Sándor. Mint elmondta, ŇĎk is dolgoztak az anyagon, finomítottak rajta és rátöltötték az ingyenesen látogatható www.magyarhelyesiras.hu honlapra.

 Megkapták egyébként az Akadémiai Kiadó levelét, amelyben jogsértéssel vádolják ŇĎket, de "nem csatolta a kiadó e levél mellé azt a szerzŇĎdést, amely bebizonyítaná, hogy egyedüli tulajdonosa a kiadási jogoknak" - hangoztatta Radván Sándor. Hozzátette, hogy "az MTA Nyelvtudományi Intézete is számos esetben az OSZK-ra hivatkozik". Radván Sándor azt is közölte, hogy amíg nem tisztázódik a vita, addig felfüggesztették honlapjukon a szabálygyŇĪjtemény elérhetŇĎségét, csak a szótár érhetŇĎ el.

 Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó Nyelvi SzerkesztŇĎségének igazgatója arról tájékoztatta csütörtökön az MTI-t, hogy a kiadó sajtófigyelŇĎ szolgálata figyelt fel az online helyesírási szabályzat és szótár megjelenésérŇĎl szóló hírre. Nagyon érdekesnek találták a témát és megnézték magát az internetes oldalt, ahol felfedezték, hogy az teljes tartalmában azonos az Akadémiai Kiadó helyesírási példatárával és szabálygyŇĪjteményével. Magyarázata szerint a magyar helyesírás szabályai egyrészt egy 299 pontból álló szabályzatból, valamint az ahhoz szervesen hozzátartozó szótárból állnak. Utóbbiban azokra a pontokra hivatkoznak, amelyek alapján kell valamit így vagy úgy írni.

 "Ez a kettŇĎ nem választható el egymástól. Mi a magyar helyesírási szabályzat 11. kiadását jelentetjük meg. A szabályzat nem változott, s ehhez adtunk ki szeptember elején egy CD-t, hogy egy kattintással el lehessen érni akár a szabályzati pontokat, akár a szótárrészt, a megfelelŇĎ szót" - mondta Pomázi Gyöngyi. Hozzátette: Az összehasonlítás során észlelték, hogy a kettŇĎ teljesen azonos, egyeznek a példák, ahogy az egész kiadvány is. "Ez sérti kiadói érdekeinket" - hangsúlyozta Pomázi Gyöngyi. Tájékoztatása szerint az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenŇĎ kiadványban szerzŇĎként a Magyar Tudományos Akadémia szerepel. Ez a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási szabályzata, osztatlan egészként a példatárral együtt.

 "Egy kiadónak sohasem nem lehet szerzŇĎi joga, csupán felhasználói joga. A felhasználás a kiadásra vonatkozik, amely meghatározott idŇĎre szól. A szerzŇĎi jog mindig is a szerzŇĎé, amelyet egy kiadó sohasem szerezhet meg. Távol álljon az Akadémiai Kiadótól bármelyik fél befeketítése, mi azt tudjuk, hogy milyen szerzŇĎdéseink vannak. A felhasználói jog az Akadémiai Kiadóé, azt szeretnénk kideríteni, hogy milyen jogosítványokkal rendelkezik a másik kiadó" - hangsúlyozta Pomázi Gyöngyi.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció