Ericsson: szélenergiát hasznosító új bázisállomás-technológia

Az Ericsson bemutatta a legújabb, szélenergia-optimalizált rádió-bázisállomás koncepcióját, amely a szélerőműves Tower Tube fejlesztéséhez kapcsolódó kutatási projekt.

A Vertical Wind AB és a svédországi Uppsala Egyetem bevonásával dolgozták ki az Ericsson koncepciót. A megújuló energiát alkalmazó szélmeghajtású Tower Tube egy lépéssel továbbvitte az Ericsson Tower Tube megoldását. A bázisállomás-toronyra függőlegesen rögzített négy darab, egyenként ötméteres lapátos turbina fogja be a szélenergiát. A kísérleti üzem során dől majd el, hogy milyen mértékben képes hozzájárulni az energiatakarékos Ericsson Tower Tube és a függőleges rotor lapátok az alacsony költségű mobil kommunikációhoz és a helyi valamint globális környezetre gyakorolt csökkentett hatásához.

Az Ericsson Tower Tube szerkezete bázisállomásokat és antennákat rejt egy esztétikailag tetszetős beton toronyban. Kisebb alapterülete és alacsonyabb környezetre gyakorolt hatása van, mint a hagyományos acélszerkezetes tornyoknak, mivel a gyártás és szállítás során keletkezett CO2 kibocsátás legalább 30 százalékkal alacsonyabb. A Tower Tube nem igényel tápvezetéket és hűtőrendszereket. A hagyományos bázisállomásokénál 40 százalékkal alacsonyabb energiafelhasználása segít jelentősen csökkenteni a szolgáltatók működési költségeit. A legmodernebb tervezési elveket követő torony többféle méretben és színben építhető, így belesimul bármilyen természeti környezetbe.

A fejlesztés azoknak a kezdeményezéseknek a sorába illeszkedik, amelynek célja az energiahatékonyság javítása, a környezeti hatások csökkentése és a mobil hálózatok működtetési költségeinek leszorítása a szolgáltatók számára. Ide tartoznak még: a napenergiás makrocellás bázisállomások; a BTS Power Savings szolgáltatás, amely csúcsidőn kívüli időszakokban készenléti állapotba helyezi a hálózatot; a bioüzemanyag meghajtású távközlési létesítmények; a dízel és akkumulátor vegyes használatát biztosító hibrid megoldás; a Sony Ericssonnal együtt fejlesztett Village Solar Charger (Falusi Napelemes Töltő).

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció

 
Rovatunk tmogatja a MOL