Autodesk-díj a pesti Duna-parti közraktárfejlesztés tervének

A ma Budapesten tartott Autodesk sajtótájékoztatón Christian Rusk, a cég régiós eladási menedzsere az  Autodesk világszintű Revit BIM Experience Award díját nyújtotta át az ONL [Oosterhuis_Lénárd] Mérnökirodának, illetve díjazták annak a pesti Duna-oldalon lévő közraktárakhoz építendő ”üvegbálna” épületkomplexum építészeti terveit.

Az elismerést Kas Ooosterhuis építészprofesszor, a díjnyertes cég holland vezetője vette át. A tervező mérnökirodát Kas Oosterhuis mellett a magyar Lénárd Ilona képzőművész irányítja; a cég telephelyei: Rotterdam és Budapest. Az elismerést az épület-információ modellezésének innovatív felhasználásáért kapta az ONL, ami kiterjed a tömeges testre szabástól és tervezőasztaltól a gyártásig terjedő előállítási stratégiára. A díj továbbá azt is elismeri, hogy a tervezőiroda – a Duna-parti közraktár épület tervezése során – jövőbe mutatóan, nem szokványos módon és fenntartható tervezési stratégiák részeként alkalmazta az Autodesk integrált Revit Architecture és 3ds Max szoftvereit.

Az egy bálnára hasonlító épületkomplexum CET (Central European Time) egy többcélú fejlesztés a Duna partján. A projekt során az irodának az okozta a legnagyobb kihívást, hogy hogyan alakítsanak két tizenkilencedik századi raktárépületet egy olyan figyelemfelkeltő integrált tervvé, amely vizuálisan tükrözi a területhez közel található Duna kontúrjait. A várhatóan 2010-ben Budapesten megnyíló, 23 ezer négyzetméteres kulturális központ környezetbe illő tervezésénél az ONL példásan alkalmazta az épület-információ modellezés folyamatát. A terv része egy, a két meglévő raktárépületen túlnyúló üvegtető kialakítása, amely galériaként nyúlik be az új tér belsejébe. Az építmény hullámzó felszínét az Autodesk 3ds Max szoftver segítségével alakították ki. Az ONL csapata a Revit Architecture szoftverbe importálta a 3ds Max tervet, ahol további részletekkel látták el azt és függöny-falrendszerrel borították be a lapokra bontott felületmodellt. A Revit Architecture szoftvert az építészeti rajzkészlet és a konszignációk létrehozásánál, valamint a világítási és a hőmérsékleti tanulmányok elkészítésénél is alkalmazták a CET tervezése során. Ez utóbbi szoftverfelhasználás a fenntartható tervezést is nagyban támogatta. Az ONL az Autodesk 3ds Max szoftver alkalmazásával valósághű látványterveket is készíthetett az ügyfelek és a városvezetés számára, akik így könnyedén elképzelhették a jövőbeni építmény megjelenését.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció