Kincset √©rŇĎ adatok a k√∂z√∂ss√©gi oldalak m√©ly√©n

A több százmillió felhasználóval rendelkezŇĎ web2.0 szolgáltatások és egyéb, világhálón zajló tranzakciók rövid idŇĎ alatt is az ember számára már felfoghatatlan információmennyiséget generálnak.

A tavalyi év eredményei szerint az internetes oldalakról, e-mailekbŇĎl, videómegosztó portálokról és más forrásokból származó adatok mennyisége csaknem ötszázmilliárd gigabájtra rúgott. Ennek hasznosítása ugyanakkor vállalati növekedést eredményezhet, banki csalásokat fedhet fel, illetve bŇĪnözŇĎi kapcsolathálózatok leleplezésére is szolgálhat. A lehetŇĎség tehát hatalmas, technológiailag azonban egyik sem könnyŇĪ feladat.

Megoldás: adatbányászat

Az adatbányászati szoftverek mára olyan magas szintet értek el, amellyel képesek a mélyen megbúvó, egészen összetett információk, kapcsolatok és jövŇĎbeli trendek kimutatására is. A banki csalások és a pénzmosások feltárásán túl ezért hatékonyan alkalmazhatóak többek között üzletfejlesztési és marketing célokra. Az úgynevezett társadalmihálózat-elemzések (social-network analysis) segítségével az e-mail népszerŇĪségét lekörözŇĎ online közösségeken, például az IWIW-en, a Facebookon, a Twitteren, valamint a blogokon és a fórumokon viselkedési minták egész sora, illetve kapcsolathálók azonosíthatók be.

Ezek az információk nyilvánosak és bárki által elérhetŇĎk, az itt zajló véleménycserék pedig az egyénszintŇĪ összefüggéseken túl tükrözik a fogyasztók szokásait, érzéseit, termékhez való viszonyukat is. A publikus online megnyilvánulások tehát segítenek megtalálni a rejtett vásárlói igényeket, így a vevŇĎk jobb megismeréséhez vezetnek. Ez pedig sok vállalat számára komoly értéket képvisel. Elég lehet a konkrét személyekhez nem kötŇĎdŇĎ termékértékeléseket vagy hozzászólásokat megvizsgálni ahhoz, hogy a marketingesek kulcsfontosságú információkra tegyenek szert például egy szolgáltatás elvárt fejlesztési irányairól.

A rendfenntartás is profitálhat

„A szövegbányászatra és a természetes nyelvfeldolgozásra épülŇĎ üzleti analitikai megoldások könnyebbé teszik a véleményvezérek és a hozzájuk kapcsolódó közösségek elérését, ugyanakkor az érzékeny szoftver képes a termékrŇĎl írt pozitív, negatív és a vegyes állítások szövegbeli kiértékelésére is” – fogalmazott Musza István, a nemrég piacra dobott Social Network Analysis szoftvert szállító SAS magyarországi cégvezetŇĎje, majd hozzátette: „Azoknak a szervezeteknek, melyek képesek a világhálón rendelkezésre álló adatok kiaknázására, biztosított a túlélés és a piaci növekedés.”

Az interneten megbújó adatok elemzése azonban nemcsak a vállalatok, de a nemzetbiztonsági, rendfenntartási szervek számára is rejtett kapcsolatrendszereket fednek fel. Egy-egy gyanús egyén azonosítása után ugyanis szükségessé válik, hogy a nyomozók gyorsan és pontosan felderítsék annak hálózatát is. Az Egyesült Államokban 2001 óta fokozottabban alkalmaznak adatbányászai technológiákat a terrorcsoportok leleplezésére, de a terrorizmus globális jellege miatt más országokban is szükségessé válhat mielŇĎbbi alkalmazásuk. Musza István szerint a jövŇĎben az analitikus szoftverek segítségével a potenciális elkövetŇĎk teljes profiljának meghatározása, s ezzel a gyanús személyek gyorsabb felderítése is lehetŇĎvé válhat.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció