Nemzetközi díjas a KÜRT hátrányos helyzetűeket támogató projektje

A KÜRT Zrt. Hátrányos Helyzetű Gyerekek Oktatási programja (H2O) a European Employee Volunteering Awards 2011 pályázaton elnyerte a kkv kategória különdíját. A KÜRT a HBLF-Vodafone önkéntesség pályázatának egyik magyarországi nyerteseként kapott lehetőséget a megmérettetésre.

A Business in the Community nemzetközi szervezet és az Európai Bizottság által alapított pályázaton a világ meghatározó vállalatai a legjobb Európai Uniós dolgozói önkéntességi programokkal indultak, amelyen a KÜRT példakép díjat kapott. A díjat a társadalmi felelősségvállalásáról is ismert cég alapító-elnöke, dr. Kürti Sándor vette át Londonban, március 17-én.

A KÜRT az európai különdíjas Hátrányos Helyzetűek Oktatása (H2O) programját 2009 őszén indította útjára. A KÜRT által felkarolt program általános iskolás gyermekeknek szól. Lehetőséget ad hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek, hogy versenyképes felnőtté váljanak, és ezáltal elősegíti e társadalmi réteg későbbi eredményes foglalkoztatását. Emiatt döntött úgy a European Employee Volunteering Awards 2011 nemzetközi zsűrije, hogy – rendhagyó módon – különdíjjal jutalmazza a kezdeményezést.

A KÜRT H2O programja először 2011 elején nyert a „Hungarian Business Leaders Forum-Vodafone Munkahelyi Önkéntesség” pályázatán, ahol a kisvállalat kategória győztese lett. Ezzel – magyarországi nyertesként – továbbjutott a Hungarian Business Leaders Forum nemzetközi hálózatához, a Business in the Community szervezethez tartozó vállalatok versenyébe, ahol öt kategóriában (nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, innováció, új belépők, közintézmények) versenyeztek az egyes országok legjobb európai önkéntességi programjai. Az idén 22 országot reprezentáló európai versenyben a KÜRT H2O programja a kkv kategória különdíját nyerte el a „Highly Commended” minősítéssel, ami rendhagyónak számít a nemzetközi szervezet és az Európai Bizottság közös pályázatának történetében.

„A zsűri heroikusnak nevezte a H2O programot” – mondta a március 17-én Londonban tartott díjkiosztó kapcsán dr. Radácsi László CSR-szakértő, a díjakat odaítélő zsűri tagja. Hozzátette, hogy „a KÜRT pályázatának vitájában több zsűritag felvetette, hogy a H2O-hoz mérhető nagyságrendű projekt felépítése egy globális nagyvállalat esetében is elismerésre méltó. A zsűritagok szerint a programban fontos erőt és hitelességet kölcsönöz Kürti Sándor személyes elkötelezettsége és aktív részvétele is.”

Dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. alapító-elnöke a díj március 17-i londoni átvételekor így nyilatkozott: „Ez az EU-díj az érintett fiatalokon túl sokat jelent a programban résztvevőknek is. Kifejezi, hogy hasznos volt a munkánk és erőt ad a H2O projektben további hét iskola átalakításának idei megkezdéséhez. Ugyanakkor az EU kiemelten fontosnak tartja a társadalmi szintű együttműködés „piacterének” erősítését, hiszen a H2O projektben példaértékűnek ítélték az üzleti szereplők, az önkéntesek, az iskolák és az önkormányzatok együttműködését, és annak napi szintű megvalósítását.”

A H2O projekt támogatói sorába olyan neves és figyelemre méltó társaságok szerepelnek, mint a Zwack Nyrt., a Gábor Dénes-Díjasok Klubja és a Vodafone Zrt.

  • A Stanford Egyetemtől átvett program a hátrányos helyzetű iskolák előnyös helyzetűvé alakításának módszertana. Az amerikai modell a magyar viszonyokra alakítva – és H2O névre keresztelt módszertanként – szerzett akkreditációt, így illeszkedik a hazai oktatási rendszerbe. Leglényegesebb eleme a Komplex Instrukciós Program, ami lehetővé teszi a tanárok számára a magas szintű csoportmunka szervezését olyan osztályokban, ahol a tanulók közötti tudásbeli különbség és kifejezőkészség tág határok között mozog. A program azért alkalmas a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének megteremtésére az osztálytermi munkában, mert rangsorbeli problémák felismerhetőkké és kezelhetőkké válnak. A heterogén összetételű osztályokban lehetőséget ad a tanulóknak az együttműködési normák elsajátítására, valamint a sokféle, eltérő képességet megmozgató tananyag alkalmazásával a felszín alatt megbúvó képességek kibontakoztathatók. A H2O olyan mértékig dokumentált, hogy franchise rendszerként bármely oktatási intézményben alkalmazható és jelenleg is sikeresen működik több iskolában.
     
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció