ANMS-HNM - Otthoni végberendezések távoli felügyelete

Otthoni végberendezések távoli TR-069 menedzselésére szolgáló rendszert fejlesztett ki a NETvisor Zrt. európai uniós források felhasználásával. A fejlesztés 2010 februárjában indult, és ma már dobozos szoftverként elérhető a megoldás, amely minden szolgáltató számára hasznos segítséget nyújthat az otthoni végberendezések hatékonyabb menedzselése révén.

Az ANMS-HNM rendszer az otthoni végberendezések TR-069 protokollon történő távoli menedzselését támogatja. A web-alapú felhasználói felületen megtekinthető az otthoni végberendezések aktuális állapota. A rendszer által menedzselhető eszköz típusok köre folyamatosan bővül, és a rendszer egy minimális ráfordítással további gyártók tetszőleges berendezésének menedzselésére is alkalmassá tehető. Az ANMS-HNM rendszer minden egyes funkciója elérhető a nyílt interfészen keresztül, így integrációs fejlesztések segítségével egyszerű lehetőség nyílik a rendszernek a különböző folyamatokba történő beillesztésére, más rendszerekkel való összekapcsolására. Az ANMS-HNM jól skálázható és lehetőséget biztosít hibatűrő konfiguráció kialakítására.

A NETvisor fejlesztési projektje az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül a Vállalati innováció támogatása témakörben.

A NETvisor a fejlesztéssel elsősorban meglevő távközlési szolgáltatást nyújtó ügyfelei magasabb szintű kiszolgálására törekedett, amellett, hogy új piacokat is nyithat az új megoldás. A több mint egy évig tartó fejlesztés során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a rendszert fel kellett készíteni az otthoni végberendezések széles körének menedzselésére.

Az ANMS-HNM alapfunkciója, hogy a TR-069 protokoll segítségével egy központi helyről menedzselje a lakossági szolgáltatások nyújtásához használt otthoni végberendezéseket (home-gateway, set-top-box). A felhasználók webes grafikus felhasználói felületen keresztül érik el az ANMS-HNM szolgáltatásait, így bármely web böngésző futtatására alkalmas platformon használható (Windows, UNIX, Linux). A rendszer lehetőséget biztosít különböző jogosultságok kialakítására, illetve a beépített alapvető szerepkörök további finomítására.

„Az egyre komplexebbé váló lakossági szolgáltatások térnyerésével a hagyományos otthoni végberendezéseket menedzselő eszközöket felváltják a mind teljesebb felügyeletet nyújtó, TR-069 protokollon keresztül kommunikáló rendszerek. Alapos utánjárás után se találtunk olyan megoldást a piacon, amely maradéktalanul megfelelt volna az elvárásainknak, ezért a saját fejlesztés mellett döntöttünk” – mondja Máthé János, a NETvisor Zrt. vezérigazgatója. „Az ANMS-HNM rendszer koncepciója már korábban megfogalmazódott a munkatársaimban, és most KMOP támogatásnak köszönhetően meg is tudtuk valósítani az elképzeléseinket. Örömmel számolhatok be arról, hogy az első visszajelzések azt igazolják, hogy van igény az ANMS-HNM rendszerre, a piac pozitívan reagál a termék megjelenésére.”

„Az ANMS-HNM egyedülálló a hazai és a nemzetközi piacon abban, ahogy a TR-069 protokoll segítségével az otthoni végberendezéseket menedzseli. A fejlesztés során törekedtünk a rugalmasan bővíthető, gyártó független működés kialakítására.” – mondta Rózsa Gábor, a fejlesztési projekt vezetője.

A megoldást mérettől és tevékenységtől függetlenül bármely TR-069 képes otthoni végberendezés segítségével szolgáltató távközlési cég sikeresen használhatja. A megoldás dobozos szoftvertermékként vásárolható meg, a bevezetés - amit egy tapasztalt rendszergazda is el tud végezni – minimális energiaráfordítással megvalósítható.

A lakossági szolgáltatások minőségével kapcsolatos elvárások folyamatosan növekednek. Az Internet / IPTV / VOIP szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek, illetve a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok egyaránt tudni akarják, hogy a szolgáltatásaik megfelelően lettek konfigurálva, illetve időben értesülni akarnak egy esetlegesen fellépő problémáról. Ezek a hálózatfelügyeleti folyamatok az otthoni végberendezésekre is kiterjedő TR-069 alapú menedzselő folyamatok nélkül nem működtethetők. Az otthoni végberendezések gyártóinak szokásos megoldásaitól eltérően a NETvisor gyártó független terméket fejlesztett ki, az ANMS-HNM-et.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció