Sokat segíthet jogvitákban is a GPS

A technológiai vívmányok egyre jelentősebb szerepet töltenek be mindennapi életünkben. A technikai újdonságok felhasználási területe folyamatosan bővül, így már a jogvitákban és bizonyítási eljárásokban is számtalan modern, néhány évtizede még ismeretlen eszköz játszik fontos szerepet. A járművekbe szerelt GPS rendszerek, melyek alapvetően a tájékozódás megkönnyítésére és az útvonalak hatékony megtervezésére szolgálnak, jól illeszkednek ebbe a sorba. A WebEye Magyarország szakértőinek tapasztalata is azt mutatja, nemzetközi viszonylatban számos vitás ügyben már a hatóságok is elfogadják a pontos telematikai adatokat.

A gépjárművek útvonala, a megtett út hossza és ez alapján a fogyasztás, balesetek-büntetések esetében pedig egy adott időpontban elért sebesség mind olyan információ, melyek akár napokkal később is, percre pontosan visszakereshetőek a megfelelő GPS rendszereken keresztül. Ezen technológiák elterjedése egyre többször jelent megoldást vitás esetek rendezésében már Magyarországon is. Ezt a tényt jól alátámasztja az is, hogy a telematikai szolgáltatásokat nyújtó WebEye Magyarország munkatársaitól havi rendszerességgel kérnek jogi eljárásokban szakértői segítséget. A nyugat-európai gyakorlatban már a hatósági eljárásokban is sokszor bizonyító erejűnek fogadják el a GPS rendszerek adatait, ami védi a fuvarvállalatokat és a sofőröket is.

„Volt olyan esetünk, amikor külföldön jelentős gyorshajtás miatt őrizetbe vettek egy sofőrt, ugyanakkor a GPS adatokból pontosan megállapítható volt, hogy csupán minimális mértékű volt a sebességtúllépés. Egyértelmű volt, hogy a hibát az ottani hatóságok követték el, elfogadták az adatainkat, a sofőrt pedig szabadon engedték. Meggyőződésem, hogy a GPS rendszerek jogvitákban történő felhasználása a hazai gyakorlatban is egyre elterjedtebbé válhat, a nemzetközi trendek legalábbis erre engednek következtetni.” – mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője.

A fuvarcégek és a nagyobb céges járműflották esetében egyre gyakoribb a beépített GPS rendszerek használata, ugyanakkor sokszor a felhasználók sincsenek tisztába azzal, milyen széles körű lehetőségeket képesek nyújtani ezek az eszközök. A biztosítási ügyekben is egyre többször használják a GPS adatokat, ráadásul a különösen nagy értékű szállítmányok esetében – a későbbi viták elkerülése érdekében – előfordul, hogy a biztosítók már feltételként szabják meg a telematikai rendszerek beszerelését.

„Pár hónappal ezelőtt egyik üzletfelünk – egy nemzetközi szállításokat végző fuvarvállalat – tehergépjárműve felborult. Több tízmillió forint értékű libamájat szállított, és mivel a rakodótérből az útra borult az áru, a helyi közegészségügyi szakemberek elrendelték a rakomány megsemmisítését. A járművezető hibájára hivatkozva a biztosító nem akart fizetni, ugyanakkor a telematikai adatokból megállapítottuk, hogy a sofőr betartotta a sebességkorlátozást, nem az ő hibája volt a baleset, így végül a biztosítótársasággal is sikerült megegyezni, és kifizették a hatalmas kártérítési összeget. ” – mondta Bagossy Tamás.

Egy komolyabb balesetnél tehát sokszor a sofőr felelőssége is pontosan megállapítható, vagy éppen kizárható a GPS adatoknak köszönhetően, ami lényegesen meggyorsítja és leegyszerűsíti az eljárásokat. A tapasztalatok összességében azt mutatják, hogy a fuvarvállalatok, és a tisztességes munkát végző sofőrök érdekeit egyszerre védik ezek a rendszerek, és feltehetően a jövőben nemzetközi és hazai szinten is egyre több jogvitát dönthetnek el a modern GPS eszközök.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció