Növelte nyereségét az első félévben a Telekom Austria

A Telekom Austria jelentős mértékben növelte nyereségét az idei első félévben. A cég (TA) Ausztria mellett Szlovéniában, Horvátországban, Liechtensteinben és már Bulgáriában is nyújt távközlési szolgáltatásokat.
Az első félévi adózott eredmény 81,8 százalékkal 191,4 millió euróra emelkedett, a bevétel pedig 1,8 százalékkal 2,015 milliárd euróra nőtt. Az egy részvényre eső nyereség 0,21 euróról 0,39 euróra bővült.

A magasabb nyereség az üzemi eredmény növekedésének, az alacsonyabb kamattörlesztési kiadásoknak és az osztrák társasági adó csökkentésének tudható be. Az EBIT eredmény januártól júniusig 23,2 százalékkal 298,0 millió euróra nőtt, az EBITDA (pénzforgalmi) eredmény pedig 3,2 százalékkal 832,1 millió euróra.

A nyilvánosságra hozott eredményadatok kissé felülmúlták az elemzői várakozásokat. A Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA), az Erste Bank és a Raiffeisen Centrobank (RCB) az APA hírügynökség által megkérdezett értékpapír elemzői 1,992 milliárd eurós forgalmat, 190,3 millió eurós adó utáni eredményt, 297,7 millió eurós EBIT eredményt és 829,7 milliós EBITD eredményt vártak átlagosan. A nettó adósságállomány 2004 végéről 2005 június végéig 5,2 százalékkal 1,87 milliárd euróra csökkent.

A vezetékes távközlési és az internetes üzletág forgalma az első félévben 2,1 százalékkal 1,066 milliárd euróra csökkent. Rendkívüli tételektől megtisztítva a csökkenés 0,9 százalékos. A mobil üzletág forgalma 4,2 százalékkal 1,062 milliárd euróra emelkedett. A növekedést főként a külföldi érdekeltségek és az adatforgalom támogatták.

A Mobilkom Austria mobil előfizetői bázisa 4,7 százalékkal 5 millióra emelkedett. Az ADSL ügyfelek száma 54 százalékkal 495 ezerre duzzadt. A vezetékes előfizetők száma 3,6 százalékkal 2,85 millióra csökkent.

A TA-csoport az idén június közepén zárta le a bolgár Mobiltel 1,6 milliárd eurós megvásárlását és ezzel együtt a valaha végrehajtott legnagyobb osztrák külföldi vállalati akvizíciót is.

A TA az idei év egészére a július 12-től konszolidálásra kerülő Mobiltel hozzájárulásával 5 százalékos forgalom növekedést jelez előre. Az EBITDA eredmény 10 százalékkal, az adózott eredmény pedig 50 százalékkal lesz magasabb. Összehasonlítható alapon, tehát a Mobiltel konszolidálása nélkül a TA forgalma és EBITDA eredménye a tavalyinak megfelelő lesz. Az idei év eredménye után 63 százalékos osztalékalap képzését tervezi.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció