ÉgetƑ szĂŒksĂ©g a szellemi tulajdon vĂ©delme

A világ tizedik alkalommal ünnepli a Szellemi Tulajdon Világnapját április 26-án. Az évforduló kapcsán a szerzƑi jogok védelmével foglalkozó három jogvédƑ szervezet, a BSA az ASVA és a ProArt (Szövetség a SzerzƑi Jogokért) szerint egyidejƱleg lenne szükség a szerzƑi jogi tudatosság fokozására és a jogi védelem erƑsítésére elsƑsorban a jogalkalmazás területén.

A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából három jogvédƑ szervezet, a BSA, az ASVA és a ProArt a szerzƑi jogvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A szerzƑi jog megsértése, a kalózkodás egyre nagyobb mértékben sújtja a szerzƑket, az alkotókat és a jogtulajdonosokat, miközben számos negatív gazdasági, kulturális, erkölcsi és társadalmi vonzattal is jár.

„A Nemzeti Nyomozó Iroda által múlt héten a „warezkirály” ügyben nyilvánosságra hozott nyomozás ténye megerƑsíti tapasztalatunkat, hogy a hatóságok kiemelkedƑ erƑfeszítést tesznek a szerzƑi jogsértések visszaszorítására -. mondta dr. Szamosi Katalin, a BSA jogi képviseletét ellátó S.B.G.K. ügyvédi iroda vezetƑje - Az NNI által közzétett információ értelmében az eddigi legnagyobb ilyen jellegƱ magyarországi ügyben bƱnszervezet keretében zajlott illegális szoftverek és audiovizuális tartalmak értékesítése, a becsült kárérték pedig meghaladja a 2 milliárd forintot.  A pontosan egy éve történt rajtaütés során a rendƑrség 230 terabájtnyi adatot foglalt le. MindebbƑl tehát látszik, hogy itt nem ártatlannak gondolt tévedésrƑl vagy ismerethiányból fakadó véletlen jogsértésrƑl van szó, épp ellenkezƑleg..”

Dr. Horváth Péter, a ProArt  igazgatója szerint a „warezkirály” ügy valószínƱleg csak a jéghegy csúcsa. „A napvilágra kerülƑ, látványos esetek mellett az alkotókat, az elƑadómƱvészeket napi szinten sújtja szerzƑi jogaik rendszeres megsértése – tette hozzá. -Mindannyian büszkék vagyunk arra, amit saját munkánkkal létrehozunk és ezzel a szellemi termékek alkotói sincsenek másképp. Sokan nincsenek tudatában annak, hogy az innovációt, a kreativitást ölik meg azzal, ha teret engednek a lopásnak. Ha valóban ösztönözni akarjuk Magyarországon a kreatív, alkotó szellem kibontakozását, akkor mindannyiunknak tisztelnie kell mások szellemi tulajdonát. Ehhez pedig széleskörƱ társadalmi összefogásra van szükség..”

A szerzƑi jogi alapú ágazatok védelmére azért is érdemes nagy hangsúlyt helyezni, mert fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban. A teljes szerzƑi jogi ipar teljesítménye közelíti az ország gazdasági teljesítményének 10 %-át, és több százezer embernek ad munkát. A szerzƑi jogi iparon belül jelentƑs helyet foglalnak el az elsƑdleges szerzƑi jogi ágazatok, mint a filmalkotás, a zene és egyéb mƱvészeti ágak, valamint a szoftverágazat.

A Szellemi Tulajdon Világnapja keretében a legtöbb országban egyszerre ünneplik az alkotó, kreatív szellemet és figyelmeztetnek a szellem kibontakozását fenyegetƑ veszélyekre. A sokszínƱséget és ugyanakkor a problémák hasonlóságát jól jelzi a Szellemi Tulajdon Világszervezete által a közelmúltban megnyitott online plakátkiállítás, amely szintén annak bizonyítéka, hogy csakis széleskörƱ nemzetközi összefogással biztosítható az innováció fennmaradása, a szellemi tulajdon védelme.
 

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł