A Telekom Ausztria is érdeklődik a szerb távközlési vállalat iránt

Az osztrák Telekom Austria (TA) is érdeklődik a szerb állami távközlési vállalat, a Telekom Srbija értékesíteni kívánt részvénycsomagjának megvásárlása iránt - írta pénteki számában a Politika című belgrádi napilap.

Az állam a társaságban lévő 80 százalékos részesedéséből 40 százalékot tervez eladni, s ebből mintegy másfél milliárd euró bevételt remél.

Az osztrák távközlési vállalat mellett a Deutsche Telekom, az egyiptomi Orascom Telecom, a France Telecom és a svéd TeliaSonera is érdeklődők között van.

A szerb kormány privatizációs tanácsadója, az amerikai Citigroup várhatóan a hónap végén lezárja a vállalat értékelését, s utána a kormány kiírja a pályázatot. Előzetes becslések szerint a vállalat piaci értéke 3,2 milliárd euró körül van.

A cégben a jelenlegi 80 százalékos állami részesedés mellett a görög OTE távközlési vállalatnak 20 százaléknyi részvény van a birtokában. Ha a Deutsche Telekom veszi meg a részvénycsomagot, akkor ez azt jelenti, hogy a német vállalat többségi részesedéshez
jut a cégben, mivel az OTE-ben is van 30 százalék érdekeltsége.

A Telekom Srbija a legnyereségesebb szerb állami vállalat - tavaly 150 millió euró volt az adózott eredménye -, miközben a legtöbb állami cég veszteséget jelentett a tavalyi évről a gazdasági válság miatt.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció