Az év projektmenedzsere

Interj√ļ Dem√©nyn√© Kert√©sz Krisztin√°val

Id√©n √°prilisban a H√≠rk√∂zl√©si √©s Informatikai Tudom√°nyos Egyes√ľlet (HTE) elŇĎsz√∂r √≠t√©lte oda "Az √©v projektmenedzsere" c√≠met. A d√≠jat a 2001-ben befejezŇĎd√∂tt Okm√°nyiroda projekttel p√°ly√°z√≥ Dem√©nyn√© Kert√©sz Krisztina, a Bel√ľgyminiszt√©rium K√∂zponti Adatfeldolgoz√≥, Nyilv√°ntart√≥ √©s V√°laszt√°si Hivatal fejleszt√©si hivatalvezetŇĎ-helyettese kapta. A projekt 279 okm√°nyiroda fel√°ll√≠t√°s√°ra terjedt ki orsz√°gszerte, √©s 10-12 milli√≥ √ľgyf√©l sz√°m√°ra √©vi 7 milli√≥ okm√°ny elŇĎ√°ll√≠t√°s√°t foglalta mag√°ban. A teljes k√∂lts√©gvet√©s - 26 milli√°rd forint - m√°r a projekt alatt megt√©r√ľlt. A Business Online magazin interj√ļt k√©sz√≠tett a nyertessel, amelyben egyr√©szt kor√°bbi, m√°sr√©szt az Okm√°nyiroda projekt kapcs√°n szerzett tapasztalatair√≥l k√©rdezt√ľk.
Business Online: - Kezdj√ľk a legelej√©rŇĎl, hiszen az √©v projektmenedzser√©nek nemcsak a jelene, hanem a m√ļltja is √©rdekes olvas√≥ink sz√°m√°ra. Hol sz√ľletett, √©s hol j√°rt iskol√°ba?

Dem√©nyn√© Kert√©sz Krisztina: - Budapesten sz√ľlettem, √©s nem is mostan√°ban, hanem 1953-ban. A R√°di√≥ m√∂g√∂tt laktunk, egy kis utc√°ban, a J√≥zsefv√°rosban. Sz√ľleim k√©rv√©nyezt√©k, hogy a nŇĎv√©remmel egy√ľtt a Trefort utc√°ba j√°rhassunk iskol√°ba, annak ellen√©re, hogy k√∂rzet szerint nem oda tartoztunk. Akkor m√©g ritkas√°gsz√°mba ment a 12 √©vfolyamos oktat√°s, de az ilyen volt, r√°ad√°sul tiszta l√°nyiskola. Ott √©retts√©giztem 72-ben, √©s mivel az ELTE gyakorl√≥iskol√°ja is volt, nem keltett nagy meglepet√©st, hogy oda jelentkeztem, matematikus szakra. Helyhi√°ny miatt elutas√≠tottak, de gimn√°ziumi matematikatan√°romt√≥l - aki akkor ker√ľlt √°t az ELTE-re oktat√≥nak - megtudtam, hogy m√°r abban az √©vben indul egy √ļj szak, a programoz√≥i. A fellebbez√©sben megjel√∂ltem ezt a szakot, √©s beker√ľltem. Mi voltunk az elsŇĎ √©vfolyam, az √ļtt√∂rŇĎs√©g minden elŇĎny√©vel √©s h√°tr√°ny√°val. Nagyon szerett√ľnk oda j√°rni, olyan √©rdekes tant√°rgyaink voltak, mint p√©ld√°ul a numerikus g√©pi matematika. Tanultunk persze programoz√°st is, de az m√©g eg√©szen m√°s vil√°g volt.

B. O.: - Abban az idŇĎben lehetett m√°r tal√°lkozni sz√°m√≠t√≥g√©ppel az egyetemen?

D. K. K.: - Igen, a term√©szettudom√°nyi karnak volt egy ICL-g√©pe, de √°tj√°rtunk gyakorlatra a K√∂zg√°zra, a MŇĪegyetemre is. Kijutottunk k√ľlf√∂ldre, voltunk Leningr√°dban, Moszkv√°ban. A tan√°raink foglalkoztak azzal, hogy ne csak A/4-es pap√≠rokr√≥l tanuljuk meg a szakm√°t. Aki akkor j√°rt oda, olyan alapokat szerzett, ami m√©g a mai objektumorient√°lt vil√°gban is biztos tud√°st ad. Nek√ľnk meg kellett tanulnunk, hogy hogyan mŇĪk√∂dik egy sz√°m√≠t√≥g√©p, nemcsak azt, hogy a program majd lefut Isten seg√≠ts√©g√©vel.

B. O.: - MibŇĎl √≠rta a szakdolgozat√°t?

D. K. K.: - A line√°ris egyenletrendszerek megold√°s√°nak egy m√≥dszer√©bŇĎl. Nem hiszem, hogy k√ľl√∂n√∂sebben m√©ly nyomokat hagyott volna a tudom√°ny t√∂rt√©net√©ben. Az volt a l√©nyeg, hogy tal√°lni kellett egy t√©m√°t, amelyet √∂n√°ll√≥an, g√©pi eredm√©nyekkel is be lehet mutatni. Programot kellett √≠rni, √©s a fut√°si list√°kat mell√©kelni a szakdolgozathoz. Ez akkoriban m√©g √ļjdons√°gnak sz√°m√≠tott.

B. O.: - Hol helyezkedett el az egyetem ut√°n?

D. K. K.: - M√°r az egyetem alatt f√©rjhez mentem, √©s megsz√ľletett a k√©t fiam, akik az√≥ta m√°r felnŇĎttek. A f√©rjem hivat√°sos hat√°rŇĎrtiszt volt, az ŇĎ r√©v√©n ker√ľltem a Bel√ľgyminiszt√©riumhoz programoz√≥nak. A 70-es √©vek k√∂zep√©n a BM G√©pi Adatfeldolgoz√≥ Oszt√°ly√°n egy fiatal csapat √°llt √∂ssze, √©s sz√≠vesen fogadt√°k a hozz√°m hasonl√≥ v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎket. Neh√©z √©vek j√∂ttek, hiszen nem volt k√∂nnyŇĪ k√©t kicsi gyerek mellett dolgozni j√°rni √©s olyan szakm√°t mŇĪvelni, ahol folyamatosan figyelemmel kell k√≠s√©rni az √ļj eredm√©nyeket. Akkoriban r√°ad√°sul m√©g tartott a COCOM-idŇĎszak, √≠gy rendk√≠v√ľl szŇĪkek voltak az erŇĎforr√°saink. Mindent nagyon hely- √©s mem√≥riatakar√©kosan kellett megoldani. R√©szt vettem a g√©pi prior√°l√≥ rendszer, az orsz√°gos bŇĪn√ľgyi statisztikai rendszerek kifejleszt√©s√©ben.

B. O.: - Melyik feladathoz fŇĪzŇĎdtek az elsŇĎ komolyabb tapasztalatai?

D. K. K.: - A BM munkat√°rsait vez√©nyelni lehet valamilyen feladatra an√©lk√ľl, hogy hivatalosan m√°s szervezethez ker√ľln√©nek √°t. √ćgy ker√ľltem az Orsz√°gos Szem√©lyiadat- √©s Lakc√≠mnyilv√°ntart√≥ Hivatalhoz, ahol elindult egy nagy jelentŇĎs√©gŇĪ fejleszt√©s, a Solar projekt. M√°r akkor is projektnek nevezt√ľk, persze nem tudtuk, hogy mit jelent a projektszerŇĪ mŇĪk√∂d√©s. A Solar elnevez√©s a szolg√°ltat√≥ alrendszerek kifejez√©sbŇĎl sz√°rmazott. A r√©sztvevŇĎk feladata az volt, hogy megval√≥s√≠ts√°k a szem√©lyiadat- √©s lakc√≠m-nyilv√°ntart√°si rendszer orsz√°gos, online szolg√°ltat√≥ alrendszer√©t. A n√©pess√©g-nyilv√°ntart√°st r√∂viddel ezt megelŇĎzŇĎen vitt√©k sz√°m√≠t√≥g√©pre, √©s minden √°llampolg√°rr√≥l lehetett tudni a szem√©lyi adatait. Ezeket viszont csak √ļgynevezett batch √ľzemm√≥dban volt lehets√©ges kinyerni a rendszerbŇĎl, pedig m√°r akkor is nagy ig√©ny volt √°gazati szolg√°ltat√°sokra. Ezt fejlesztett√ľk ki. Munk√°nkat nehez√≠tette, hogy az √Āllami N√©pess√©g-nyilv√°ntart√≥ Hivatalnak nem volt saj√°t sz√°m√≠t√≥k√∂zpontja, √©s mik√∂zben a fejleszt√©st elind√≠tottuk, ki kellett alak√≠tanunk azt is. Az √©p√ľletet a fŇĎfalakig sz√©tvert√©k, √©s l√©trehoztak egy Faraday-kalitk√°ban elhelyezkedŇĎ komoly sz√°m√≠t√≥k√∂zpontot. Am√≠g ezt nem siker√ľlt √ľzembe √°ll√≠tani, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ b√©rg√©peken dolgoztunk. M√©rt√©k, hogy az ember h√°ny percig haszn√°lt egy komputert, √©s mekkora t√°rter√ľletet vett ig√©nybe. A neh√©z k√∂r√ľlm√©nyek ellen√©re sikert√∂rt√©netrŇĎl tudok besz√°molni, mert adott hat√°ridŇĎre, az adott k√∂lts√©gkeretbŇĎl fejezt√ľk be a projektet.

B. O.: - Ez még manapság is hihetetlen eredménynek számít...

D. K. K.: - Igen. Ez√©rt annak idej√©n m√©g kit√ľntet√©seket is adtak.

B. O.: - √ćgy lett "√©rdemes alkalmazott"?

D. K. K.: - Nem, ann√°l sokkal magasabb kit√ľntet√©st, a Haza Szolg√°lat√°√©rt √Črdem√©rmet kaptam. Ma m√°r ennek nincs sok jelentŇĎs√©ge, de akkor volt.

B. O.: - Mi t√∂rt√©nt √Ėnnel, miut√°n befejezŇĎd√∂tt a Solar projekt?

D. K. K.: - Hazahurcolkodtunk a k√∂zben √°tadott sz√°m√≠t√≥g√©pk√∂zpontba, ahol az√≥ta is dolgozom. Csak most BM K√∂zponti Adatfeldolgoz√≥, Nyilv√°ntart√≥ √©s V√°laszt√°si Hivatal a neve. A k√∂vetkezŇĎ komoly feladatom a 89-es, "n√©gy igen"-es n√©pszavaz√°s lebonyol√≠t√°s√°ban volt. R√∂gz√≠tŇĎ, √∂sszes√≠tŇĎ programot √≠rtunk, t√°j√©koztat√≥ tabl√≥kat k√©sz√≠tett√ľnk. Az akkori mŇĪszaki infrastrukt√ļra lehetŇĎs√©geihez k√©pest nagyon hamar siker√ľlt feldolgozunk a szavazatokat, √ļgyhogy ez is egy sikeresen lez√°rult feladat volt. 1995-tŇĎl egy szolg√°ltat√°si oszt√°lyt ir√°ny√≠tottam, amely adatszolg√°ltat√°st v√©gzett hat√≥s√°gi enged√©lyre vagy kereskedelmi c√©lb√≥l. Nem sok√°ig voltam ott, mert a fŇĎn√∂keim √ļgy gondolt√°k, hogy m√°s ter√ľleten jobban hasznos√≠that√≥k a k√©pess√©geim, √©s √°tker√ľltem a hivatal fejleszt√©si fŇĎoszt√°ly√°hoz fŇĎoszt√°lyvezetŇĎ-helyettesnek. Ebben a minŇĎs√©gemben √©ltem meg a 2000. √©vi d√°tumv√°lt√°st. Ennek a kezel√©se az√©rt volt nagyon fontos, mert rengeteg olyan speci√°lis nyilv√°ntart√°st vezet√ľnk, amely rendk√≠v√ľl d√°tum√©rz√©keny. Annak idej√©n a korl√°tozott erŇĎforr√°sok miatt a programoz√≥k minden tud√°sukat latba vetett√©k, hogy min√©l kisebb t√°rhelyen k√©sz√≠ts√©k el a nyilv√°ntart√°st, √≠gy a d√°tumok eset√©n term√©szetesen nem t√°rolt√°k a sz√°zadra √©s az ezredre vonatkoz√≥ inform√°ci√≥kat. Az √∂sszes nyilv√°ntart√°st √°t kellett n√©zn√ľnk, √©s nagyon sok kezelŇĎprogramot √ļjra√≠rtunk. Ez m√°r olyan feladat volt, ahol vezetŇĎk√©nt ir√°ny√≠tottam egy komolyabb appar√°tus munk√°j√°t, a k√ľlsŇĎ v√°llalkoz√≥kat is bele√©rtve.

B. O.: - Mikor kezdŇĎd√∂tt el az Okm√°nyiroda projekt, amely√©rt v√©g√ľl elnyerte a megtisztelŇĎ c√≠met?

D. K. K.: - M√©g √°t sem est√ľnk a 2000. √©ven, amikor elindult a munka. 1999-ben t√∂rt√©nt meg a szerzŇĎd√©sk√∂t√©s informatikai eszk√∂z√∂k √©s alkalmaz√°sok sz√°ll√≠t√°s√°ra a Siemensszel mint fŇĎv√°llalkoz√≥ partnerrel. Ezzel p√°rhuzamosan futott a BM ir√°ny√≠t√°s√°val egy t√°vk√∂zl√©si projekt is, hiszen stabil h√°l√≥zatot kellett ki√©p√≠teni. Hihetetlen r√∂vid idŇĎ √°llt rendelkez√©s√ľnkre. Novemberben volt a szerzŇĎd√©sk√∂t√©s, √©s janu√°rban kellett megnyitnunk az okm√°nyirod√°kat, √∂sszesen 152-t, a rendŇĎrkapit√°nys√°gok helysz√≠neivel megegyezŇĎ v√°rosokban. Ezeknek kellett kiadniuk az √ļj szem√©lyazonos√≠t√≥ √©s az √ļj lakc√≠migazolv√°nyt.

B. O.: - Ha j√≥l eml√©kszem, nem ment minden z√∂kkenŇĎmentesen. Nagy volt a sajt√≥visszhang, mert a janu√°ri nyit√°skor a nagysz√°m√ļ ig√©nyl√©s miatt nem siker√ľlt feldolgozni az adatokat.

D. K. K.: - Nem eg√©szen √≠gy volt, b√°r a sajt√≥ t√©nyleg fokozott √©rdeklŇĎd√©ssel k√≠s√©rte tev√©kenys√©g√ľnket. Borzaszt√≥ r√∂vid idŇĎ √°llt rendelkez√©s√ľnkre, amely alatt ki kellett alak√≠taniuk az √∂nkorm√°nyzatoknak a helyis√©geket, nek√ľnk pedig oda kellett vinn√ľnk az adatfeldolgoz√≥ vonalat, az informatikai eszk√∂z√∂ket. Ez ut√≥bbiak r√°ad√°sul speci√°lis berendez√©sek voltak, mint p√©ld√°ul a biztons√°gi nyomtat√≥. A szem√©lyazonos√≠t√≥ igazolv√°ny eset√©ben az a d√∂nt√©s sz√ľletett, hogy helyben t√∂rt√©njen meg az igazolv√°nyhoz a k√©pfelv√©tel, √©s ehhez le kellett vinn√ľnk a kamer√°kat. Nos, a legnagyobb probl√©ma ezekkel volt, nem lehetett ilyen r√∂vid idŇĎ alatt behozni a megfelelŇĎ sz√°m√ļ kamer√°t, √©s bizony nem minden okm√°nyiroda volt felszerelve janu√°r 3-√°n. T√©nyleg voltak teh√°t kezdeti neh√©zs√©gek, de ilyen lehetetlen hat√°ridŇĎk mellett csodasz√°mba ment, hogy egy√°ltal√°n hat√°ridŇĎre el tudtak indulni az okm√°nyirod√°k.

B. O.: - Hogyan kell √Ėnt elk√©pzel√ľnk mondjuk 2000. janu√°r 2-√°n?

D. K. K.: - Amikor az Okm√°nyiroda projektet elind√≠tottuk, f√ľggetlen√≠tettek vezetŇĎi beoszt√°somb√≥l, √©s kiz√°r√≥lag ezzel a munk√°val kellett foglalkoznom. Ez azt jelenti, hogy k√©t h√≥napon kereszt√ľl hajnali 6 √≥r√°t√≥l √©jf√©lig dolgoztunk. Ir√°ny√≠tottam a projektet az eszk√∂zbeszerz√©stŇĎl az alkalmaz√°sfejleszt√©sig, az √ľgyint√©zŇĎk oktat√°s√°ig minden ter√ľleten. Meghallgattam a szerzŇĎd√∂tt partnerek √∂sszes probl√©m√°j√°t, ŇĎk pedig az eny√©meket. √ögyhogy azt kell elk√©pzelni√ľk, hogy kar√°csonykor a nŇĎv√©rem s√ľt√∂tte nek√ľnk a bejglit, √©s a mam√°m k√©sz√≠tette a vacsor√°t, mert ez a munka eg√©sz embert k√≠v√°nt.

B. O.: - Janu√°r 3-√°n viszont h√°tradŇĎlhetett?

D. K. K.: - Dehogy! Nagyon gyorsan el kellett ind√≠tani az alapokra √©p√ľlŇĎ folytat√°st. M√©g ny√°ron √ļjabb 28 irod√°t nyitottunk meg, majd ŇĎsszel 78-at. Minden magyarorsz√°gi v√°rosban kialak√≠t√°sra ker√ľltek az okm√°nyirod√°k, √©s k√∂zben a feladataik is bŇĎv√ľltek, p√©ld√°ul az egy√©ni v√°llalkoz√≥i igazolv√°nyok kiad√°s√°val. Ez egy√©bk√©nt is √ļjdons√°got jelentett a k√∂zigazgat√°sban, mert √ļgynevezett egyablakos √ľgyint√©z√©st val√≥s√≠t meg. Az √°llampolg√°rnak egyetlen helyre kell elmennie, √©s az informatikai rendszer adatb√°zisok szinkroniz√°l√°s√°val √©rtes√≠ti a t√∂bbi hat√≥s√°got az adatok v√°ltoz√°s√°r√≥l.

B. O.: - Ha visszaeml√©kszik az elm√ļlt m√°sf√©l √©vre, tud eml√≠teni olyan napot, amikor √ļgy √©rezte, hogy "most m√°r nincs tov√°bb, ez nem megy"?

D. K. K.: - Biztosan voltak olyan napok, amikor √ļgy √©reztem, hogy ezt m√°r nem lehet csin√°lni, k√©sz, "ki vagyok zs√°km√°nyolva". Ezek azonban m√°r messze vannak, √©s nem tudom megnevezni, hogy melyik volt az, amelyik miatt √ļgy √©reztem, hogy be kellene dobni a t√∂r√∂lk√∂zŇĎt. Erre k√ľl√∂nben sem ker√ľlt sor, valahogy mindig √ļrr√° lett√ľnk a neh√©zs√©geken. Az√≥ta t√ļl vagyunk m√°s projekteken is, megcsin√°ltuk p√©ld√°ul a szomsz√©dos √°llamokban √©lŇĎ magyarok sz√°m√°ra sz√≥l√≥ magyarigazolv√°ny-rendszert. Ebben PKI (publikuskulcs-infrastrukt√ļra) alap√ļ elektronikus al√°√≠r√°si rendszert hoztunk l√©tre, ami √ļjdons√°gnak sz√°m√≠t. A mai tapasztalatommal azt mondom, hogy minden feladat nehezebb, mit az elŇĎzŇĎ volt.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció