Építészet és cyber-zenbuddhizmus

Szélből, fényből, levegőből, egy algoritmus terve alapján, itthon csak a szűk IT-elit által használt eszközök felhasználásával „épül” idén a Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonja. A lenyűgöző látványvilágú virtuális épületet a japán-magyar-svájci doubleNegatives Architecture csapat „építi”. A team a valós térbe lépteti ki a virtuális valóságot, hogy egy a környezettel harmóniában együtt élő, ránk simuló víziót valósítson meg.

A világ legnagyobb presztízsű építészeti seregszemléjének magyar pavilonját idén egy nemzetközi team „építi”. Sota Ichikawa, Max Rheiner, Maróy Ákos és Kaoru Kobata a hagyományos építészeti megkötöttségeket fénysebességgel maga mögött hagyó, önmagát építő rendszert mutat be Velencében. A struktúra a generatív építészet jegyében az organikus építészeti stílust képviselő szecessziós pavilonnal szimbiózisban létezik, rendszerébe foglalja és újraértelmezi annak tereit.

A Corpora projekt alapját képező algoritmus nem egy végső tervet hoz létre: segítségével módszer született, mely végtelen számú megoldást képes generálni. Az elektronikus érzékelők előbb begyűjtik, majd jelekké alakítják a külvilág adatait – maga az építmény ezek hatására változik.

„Megadjuk a peremfeltételeket, a rendelkezésre álló teret, a csomópontok minőségét, ezek alapján a rendszer önmagát építi fel. A modell ugyanakkor a valós térben él, azzal szimbiózisban alakul. Helyi szintű döntések alapján szerveződik a virtuális építmény: a rendszer a szél irányát, a hangerősséget és a zajszintet jelekké alakítja át, és ezek hatására módosul az épület. A látogatókkal is interakcióban van, változik például a mozgásuk szerint is" – magyarázza Maróy Ákos, a dNA magyar tagja.

A Corpora című projekt keretében a kreativitás és a szerteágazó elméleti tudás mellett izgalmas technológiát használ a csoport. A dedikált direkcionális wifi-kapcsolat, a gigabit ethernet hálózat, a nagy teljesítményű számítógépek, távolról vezérelhető ip-kamerák mellett használt - egyébként katonai fejlesztés keretében létrejött - technológiával egy egész terület válik önszerveződő módon intelligenssé. A Corpora megvalósulása során negyven rendkívül gyors válaszidővel rendelkező zigbee-mote szenzor, azaz wireless mesh hálózati érzékelő gyűjti és egyben továbbítja a fény- és zajerősséget, a hőmérsékletet és a szélintenzitást mérő környezeti állomások adatait. A kiterjesztett valóságot, azaz a valós teret és az általa generált modellt real time kilenc nagy fényerejű projektor közvetíti. A vizualizáció a doubleNegatives Architecture által kidolgozott speciális, omnidirekcionális, szubjektív jellegű Super Eye projekcióval történik, amely a tér szokatlan átélésére ad lehetőséget. Mindezt azért, hogy olyan teret alakítsanak ki, amely teljes harmóniában van a bennünket körülvevő világgal.

A kiállítás a Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjában 2008. szeptember 14-től látható.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció